Moderni ja tehokas tapa hoitaa kroonista selkäkipua

Kroonisessa selkäkivussa (Yli 3kk yhtäjaksoisesti jatkunut) hoitajan ja hoidettavan pitää ymmärtää kivun moniulotteisuus ja kuinka kipu muodostuu meissä. Vain tällä asetelmalla voimme saavuttaa parempia tuloksia ja kivuttomia päiviä. Se ei enää riitä, että tutkimme ja hoidamme selkää mekaanisen näkökannan kautta, kuin automekaanikko.

Biomekaaninen kipumalli on etenkin pitkittyneen selkäkivun hoidossa osoittautunut melko tehottomaksi yksinään. Jalkojen pituusero, heikko core, yliliikkuvuus, skolioosi, notkoselkä, välilevynpullistuma, fasettilukko, rappeuma ja monet muut teoriat selkäkipujen syypäinä ovat pettäneet meidät. Vaikka kuinka naksuteltaisiin fasettiniveliä auki, hierottaisiin lihaksia, mobilisoitaisiin, venyteltäisiin, vahvistettaisiin syviä vatsalihaksia, vitkutettaisiin, vatkutettaisiin, syötäisiin lääkkeitä tai jopa leikattaisiin, niin liian usein kaikista näistä hoidoista huolimatta kroonistunut selkäkipu ei meinaa väistyä. Jotain me selkäterapeutit siis teemme väärin.

Pitkään on jo tiedetty, että selkäkipujen taustalla on myös muita vaikuttavia tekijöitä, kudosperäisten vaurioiden lisäksi. Isossa roolissa ovat hermostomme kivunsäätelyjärjestelmät ja psykososiaaliset tekijät. Ongelmana on ollut vaan se, että miten nämä osa-alueet otetaan huomioon ja mikä olisi paras tapa hoitaa niitä. Laadukkaita tutkimuksia lääkkeettömistä hoidoista on ollut melko vähän, ja hoitojen vaikutukset ovat olleet markinaalisia.

Onneksi kipututkimus ja selkäkivun hoito on viimevuosina ottanut melkoisen harppauksen eteenpäin. Yksi näiden tutkimustöiden hedelmistä on uuden tyyppinen hoitomuoto, joka on melko poikkeava muihin perinteisiin hoitomuotoihin verrattuna. Siinä ei hoideta manuaalisilla hoito-otteilla tai patisteta asiakasta vahvistamaan "corea" erilaisilla pilates-jumpilla. Mistä siinä on sitten kysymys?

Pääsin tutustumaan tähän uuteen menetelmään alkuvuonna CFT-koulutuksessa, joka kehitti taas omaa osaamistani hoitajana. Pidin koulutuksesta todella paljon, sillä se vahvisti paljon omia näkemyksiäni selkäkivun hoidosta ja antoi lisää itsevarmuutta niiden hoidossa.

CFT eli kognitiivinen funktionaalinen terapia on uudentyyppinen menetelmä selkäkivun hoidossa, joka tähtää purkamaan kognitiomme ja hermostomme väärin opittuja kipu-käyttäytymismalleja. CFT mahdollistaa tutkitusti parempia ja pitkävaikutteisempia hoitotuloksia pitkittyneissä selkäkivuissa, kuin perinteiset hoitomuodot (terapeuttinen harjoittelu ja manuaalinen terapia).

Menetelmän kulmakivinä ovat reflektoiva haastattelu ja kognitiivisten tapojen kartoittaminen, jotka provosoivat sekä ylläpitävät kipua. Tärkeä osa hoitoa on myös niin sanottu "pain education" eli kipuoppi. Yksi merkittävimmistä tekijöistä selkäkivun hoidossa on asiakkaan ymmärrys kivun moniulotteisuudesta ja ennenkaikkea siitä, miksi heidän selkänsä on kipeä. Lisäksi terapeutti arvioi selän tiettyjä toiminnallisia liikemalleja, liikekontrolleja ja hengityskaavoja. Käytän CFT-menetelmää muiden hoitomenetelmien tukena, jotta hoidosta saadaan kokonaisvaltaista, ja selkäkivun jokaisen osa-alueen huomioon ottavaa hoitoa.

Suosittelen lukemaan kotisivuiltani "psykososiaaliset tekijät pitkittyneessä kivussa" -osion. Siellä avaan enemmän kivun moniulotteisuutta ja kuinka erilaiset käyttäytymismallit voivat olla taustalla jatkuviin selkäkipuihin. 

553F24C0-CB76-48F3-9313-5E099142517B.JPG

CFT-koulutuksessa helmikuussa Helsingissä 2018


Referenssit:

1. Cognitive Functional Therapy: An Integrated Behavioral Approach for the Targeted Management of Disabling Low Back Pain. https://academic.oup.com/ptj/article/98/5/408/4925487

2. Efficacy of classification-based cognitive functional therapy in patients with non-specific chronic low back pain: a randomized controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23208945

3. Combining manual therapy with pain neuroscience education in the treatment of chronic low back pain: A narrative review of the literature. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27362980

4. Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25430861

5. Placing the global burden of low back pain in context. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24315140

Posted on April 23, 2018 .