Faskiamanipulaatio Turku

 

Faskiamanipulaatio

 

Faskiamanipulaation tavoitteena on hoitaa syvän faskian (lihaskalvon) toimintahäiriöitä kitkahieronnalla. Hoidettavat myofaskiaaliset alueet valitaan huolellisen liike- ja palpaatioanalyysin sekä haastattelun perusteella. Syvä faskiakerros on rakenteeltaan kolmikerroksinen ja näiden tulisi liukua toisiinsa nähden vapaasti. Liukukykyyn vaikuttaa paljon kalvojen soluväliaineiden koostumus ja määrä. Yksi tärkeimmistä soluväliaineista viskoelastisuuden kannalta on hyaluronihappo. Kerrokset voivat liimautua toisiinsa lihasten ja lihaskalvojen ylikäytön, staattisen rasituksen, tulehduksen, tai vanhan vamman vuoksi. Nämä tekijät muun muassa vähentävät hyaluronihapon eritystä, sekä kalvojen välistä viskoelastisuutta. Faskian toimintakyvyn aleneminen johtaa nivelten jäykkyyteen ja heikkoon koordinaatioon. Tämä toimintahäiriö aktivoi kipuhermopäätteet ympäröivästä faskiasta sekä liikutettavasta nivelestä, joka johtaa kipuun. Kivun paikantuminen voi olla hämäävä, sillä faskiaalinen kipu heijastuu usein niveleen, joka helposti ja valitettavan usein mielletään nivelperäiseksi kivuksi.

Mitä on faskia?

Faskia on runsaasti hermotettua, aistivaa sidekudosta. Se osallistuu voiman siirtoon, koordinaatioon sekä proprioseptiikkaan. Se on myös osana lämmön säätelyjärjestelmäämme, immuunipuolustustamme sekä hermoston ja verisuoniston toimintaa. Kaikki kehomme rekenteet ovat kiinni toisissaan faskian avulla, eli se pitää kehoamme kasassa. Se yhdistää lihakset jatkumoiksi, se ympäröi hermoja, verisuonia, imunestekanavia ja sisäelimiä. Näin faskia kerää ja yhdistää muista rakenteista tulevaa hermostollista informaatiota, jota aivot prosessoivat. Faskialla on siis mekaaninen rooli, jossa se antaa kehollemme muodon ja tuen sekä hermostollinen rooli, jossa se säätelee lihastoimintaamme ja välittää aivoillemme tietoa kehomme eri kudoksista. Viimeaikoina faskialla on myös huomattu olevan merkittävä rooli immuunijärjestelmässämme. 

 
91A4F265-EA39-46EA-A093-C76FBDB1A28C.png

 

Miten hoidolla voidaan vaikuttaa faskiaan?

 

Faskiahoitojen tekniikoita ja vaikutusmekanismeja on useita. Hermoston reaktiot ovat tärkeimpiä hoidon kannalta. Faskiaan voidaan vaikuttaa hermopäätteiden kautta, joita sijaitsee nimenomaan faskiassa runsaasti muihin kudoksiin verrattuna. Kudosten nestepitoisuus ja elastisuus muuttuu myös hoidon vaikutuksesta, joka on tärkeä elementti onnistuneelle hoidolle. Hoidon seurauksena solujen välissä oleva soluväliaineen koostumus muuttuu. Soluväliaineen tärkein aine faskian liukukyvyn kannalta on hyaluronihappo. 

Eri faskiapisteiden manipulaatiota kitkahieronnalla

Eri faskiapisteiden manipulaatiota kitkahieronnalla


Referenssit:

L, Stecco. 2004. Fascial manipulation for musculoskeletal pain. Piccin.

L, Stecco. C, Stecco. 2009. Fascial manipulation practical part. Piccin.

M, Philman. T, Luomala. 2016. Faskia - terapian ja liikkeen näkökulmasta. VK-kustannus Oy.

Fernández-de-las-Penas. Cleland. Dommerholt. 2016. Manual therapy for musculoskeletal pain syndromes. Elsevier.