Vaivaako sinua ylivirittynyt hermosto?

YLIVIRITTYNYT HERMOSTO

Nyky-yhteiskunnassa krooninen stressi on yleinen vaiva, joka voi johtaa hermoston pitkäaikaiseen ylivirittymiseen. Tämä tila tarkoittaa, että sympaattinen hermosto, joka vastaa "taistele tai pakene" -reaktiosta, on jatkuvasti yliaktiivinen. Lisäksi keskushermosto voi pitkäaikaisesti herkistyä, mikä tunnetaan sentraalisena sensitisaationa, joka liittyy etenkin kipuoireiden pitkittymiseen. Nämä muutokset hermoston toiminnassa voivat aiheuttaa useita fyysisiä ja psyykkisiä oireita.

Unettomuus

Ylivirittynyt hermosto voi häiritä kehon luonnollista unirytmiä. Tämä johtuu siitä, että jatkuvasti aktivoitu sympaattinen hermosto (stressihermosto) pitää kehon valmiustilassa, mikä vaikeuttaa rentoutumista ja nukahtamista. Unettomuus ei ainoastaan väsytä, vaan se voi myös pahentaa muita oireita ja heikentää toimintakykyä sekä elämänlaatua.

Kipu

Sentraalinen sensitisaatio voi aiheuttaa kroonista kipua eri kehon osissa. Hermoston herkistyminen tarkoittaa, että keho alkaa reagoimaan poikkeuksellisen voimakkaasti ärsykkeisiin, jotka normaalisti eivät aiheuttaisi kipua ja joita ennen on sietänyt hyvin. Kipu voi olla jatkuvaa tai aaltoilevaa ja vaikeuttaa merkittävästi arkielämää. Kipupaikka voi vaihdella ja oireet voivat pahentua jo huonosti nukutun yön tai stressaavan päivän jälkeen.

Päänsärky

Jatkuva hermoston yliaktiivisuus voi johtaa toistuviin päänsärkyihin. Nämä päänsäryt voivat olla joko jännityspäänsärkyjä tai migreenin kaltaisia, ja ne voivat kestää tunneista päiviin. Niskahartiaseudun sekä purentaelimistön lihakset ovat usein jännittyneet ja arat. Tähän saattaa myös liittyä yöaikainen hampaiden kiristely ja narskutus.

Huimaus

Hermoston ylivirittyneisyyden yhtenä oireena voi monesti olla myös huimaus. Se on usein tyypiltään enemmän epävakauden tunnetta, joka ilmenee usein hetkellisesti liikkeen aikana. Huimaus on kestoltaan usein vain muutamia sekunteja kestävää. Ruuhkaisassa ympäristössä, kuten kauppakeskuksessa kävely voi laukaista huimausta herkemmin, joka liittyy visuaaliseen liikeherkkyyteen.

Ahdistus

Psyykkiset oireet, kuten ahdistus, ovat yleisiä ylivirittyneessä hermostossa. Jatkuva sympaattisen hermoston aktiivisuus ja stressihormonien tuotanto voi luoda tunteen jatkuvasta uhasta tai vaarasta, mikä voi johtaa ahdistuneisuuteen ja jopa paniikkikohtauksiin. Ahdistusta voi lisätä huimaus- tai kipuoireet sekä muut aistinherkistymät, kuten voimakkaat äänet tai hajut. Tämä on tyypillistä herkistyneessä hermostossa, jossa normaalisti siedetty ärsyke muuttuu sietämättömäksi.

Sydämentykytys

Yliaktiivinen sympaattinen hermosto voi aiheuttaa sydämen sykkeen nopeutumista myös levossa. Tämä voi olla häiritsevää ja pelottavaa, ja se voi lisätä ahdistuksen tunnetta. Oire on kuitenkin usein täysin vaaraton.

Keskittymisvaikeudet

Jatkuva hermoston yliaktiivisuus ja herkistyminen voivat ylikuormittaa aivojen toimintaan, mikä ilmenee keskittymisvaikeuksina. Tämä voi vaikeuttaa työskentelyä, opiskelua ja arjen askareiden suorittamista.

Yhteenveto

Ylivirittyneen ja herkistyneen hermoston tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää, sillä pitkittyessään se heikentää elämänlaatua ja voi altistaa muille terveysongelmille. Krooniseen kipuun ja neurologiaan erikoistunut osteopaatti voi auttaa oireiden selvittämisessä ja tarjota räätälöityjä menetelmiä hermoston ylivireyden sekä herkistymisen hoitoon. Näitä voivat olla esimerkiksi osteopaattinen manuaalinen terapia, vagushermon sähköstimulaatio, akupunktio ja neurosonic-värähtelypatja.

Eetu Koivisto, neurologiaan ja koroonisen kivun hoitoon erikoistunut osteopaatti.