Selkäkipu

Selkäkipu, salakavala ja yllättävän yleinen kumppani, koskettaa meistä lähes jokaista jossakin elämänvaiheessa. Se hiipii arkeemme, joskus ilmoittaen läsnäolostaan voimakkaasti, toisinaan piilotellen hiljaisena muistutuksena. Ymmärrän, että kipu voi tuntua ylitsepääsemättömältä, mutta oletko koskaan miettinyt, miksi selkämme huutaa huomiota niin usein?

Selkäkipu on usein huolestuttavaa ja arkea rajoittavaa, mutta onneksi vain harvoin terveyttä uhkaava. Itse asiassa yli 90% pitkittyneistä selkäkivuista luokitellaan toiminnallisiksi ja hyvälaatuisiksi, joissa rakenteellisia vaurioita, tulehduksia tai sairauksia ei ole.

Olet ehkä kuullut, että selkäkivun juuret juontuvat vammoista tai rakenteellisista häiriöistä. On totta, että toisinaan kipumme voi olla merkki jostain vammasta tai sairaudesta, mutta useimmiten selkämme huutoon ei ole löydettävissä mitään yksittäistä syytä, jonka kuvantamis- tai laboratoriotutkimukset meille paljastaisivat.

Milloin kuitenkin on syytä hakeutua lääkärin jatkotutkimuksiin?

  • Särky on jatkuvaa, jopa yöllä

  • Kivun alkamiseen on liittynyt jokin voimakas vamma, kuten putoaminen tai auto-onnettomuus

  • Särky on sietämätöntä ja on enemmän jalassa kuin selässä

  • Selkäkipuun liittyy jalan jonkin lihaksen halvausta tai tuntopuutoksia

  • Selkäkipuun liittyy kuumeilua tai muuta sairastelua

  • Mikään asento ei helpota, edes vähääkään

  • Havaitset ulosteen tai virtsan pidättämisvaikeutta

Ennen ajateltiin, että jos selkä on pitkään kipeä, sen on oltava rikki, heikko tai muuten viallinen. Onneksi asia ei kuitenkaan ole näin - myös ehjä ja vahva selkä voi olla välillä kipeä. Voit huokaista helpotuksesta – selkäsi ei välttämättä ole rikki, vaikka se pitkään kipeä olisikin. Selkämme on vahva ja kestävä, mutta se on myös äärimmäisen herkkä reagoimaan elämäntavoillemme ja eri kuormitustekijöille.

Mistä sitten kipu voi johtua, jos selässä ei ole mikään rikki? Selkäkipu on usein monisyinen ilmiö, johon kietoutuu monia tekijöitä ja se ei aina noudata loogisia sääntöjä, joita olemme tottuneet seuraamaan. Ehjät selän kudokset voivat ärsyyntyä ja kipuilla pitkiäkin aikoja.

Kudosten hermopäätteet voivat hiljalleen ylivirittyä ja tulla poikkeuksellisen herkiksi normaalille selän käytölle. Tällöin selkä tuntuu jatkuvasti jännittyneeltä ja tukkoiselta. Selän kuormittaminen saattaa jättää kytevän tunteen pitkäksikin aikaa. Selkä tuntuu tällöin heikolta ja siihen on vaikea luottaa, siksi usein alamme välttelemään selän käyttöä ja suojelemaan sitä.

Välttämällä selän käyttöä tai suojelemalla sitä liikaa, me itse asiassa heikennämme sitä. Tämä voi kuulostaa ristiriitaiselta, mutta selkämme tarvitsee käyttöä, se tarvitsee olla osa toimintaa, ei pelon kohteena.

Mitkä altistavat pitkittyneelle selkäkivulle?

  • Selän lihasten, nivelrakenteiden tai hermojen pitkittynyt ärsytys

  • Vähäinen liikunta

  • Yksipuolinen selän rasitus

  • Pitkittynyt univaje

  • Pitkittynyt stressi ja kuormittava arki

  • Raskas fyysinen työ, korkea työtyytymättömyys

Nykyään ymmärrämme, että selän "vahvuus" ei ole vain fyysistä. Se on yhteydessä myös siihen, kuinka hyvin pidämme huolta itsestämme ja kuinka aktiivisesti osallistumme elämään ja kuinka hyvin käsittelemme stressiä. Ymmärtämällä omaa selkäkipua, opettelemalla käyttämään selkäämme fiksusti, kuuntelemalla kehoamme, voimme löytää tien kohti kivuttomampaa arkea. Selkäkivun ammattilainen on sinun tukena ja oppaana tässä.