8. Merkkiä jotka kielivät välilevyperäisestä selkäkivusta

Mikä tahansa hermotettu kudos voi olla potentiaalinen selkäkivun lähde. Tällä kertaa katsastellaan tarkemmin välilevyn aiheuttamaa selkäkipua. Usein välilevyn aiheuttama kipu mielletään valtavaksi pullistumaksi, joka litistää hermoja ja aiheuttaa iskiasta, joka saatetaan leikata. Tämä on kuitenkin äärimmäinen välilevyn ongelma ja näitä esiintyy noin 5% kaikista selkäkivuista. Usein välilevyperäiset selkäkivut ovat lievempiä jotka aiheuttavat pitkittynyttä selkäkipua, joka vaivaa välillä enemmän ja välillä vähemmän ja tilaan ei liity pitkälle edenneitä hermopuristuksia. 

Välilevy on tyypillinen selkäkivun aiheuttaja, mutta vähintään yhtä monilla löytyy välilevyn rappeumia ja pullistumia, jotka eivät oireile mitenkään. Kaikki riippuu siitä, millä aikavälillä muutokset välilevyyn on syntynyt ja kuinka adaptaatiokykyinen keho on juuri silloin. Tähän vaikuttaa syntymekanismi (onnettomuus vs. Spontaanisuus) yleinen terveys, elämäntavat, hermoston vireystila ja psykososiaaliset tekijät.

Eli pitääkö välilevyperäistä kipua pelätä ja välttää selän pyöristelyä kuin ruttoa, ettei välilevyt rappeutuisi? No ei tarvitse. Välilevyn kuluminen ja muokkaantuminen on normaali ikääntymiseen liittyvä prosessi. Joskus se on kivulias joskus ei. Joillain ne rappeutuvat nopeammin kuin toisilla.

Välilevyperäiseen kipuun on hyviä hoitomenetelmiä ja paranemisen ennuste on todella hyvä. Kirjoituksen lopussa on selkäkivun itsearviointi. Jos tunnistat  selkäsi kysymyksistä, ota yhteyttä ja selätetään kipusi!

1.    Kipu on intermittoivaa

Kipujaksoja on  useammin kuin kerran vuodessa. Kivun luonne on muuttuva. Välillä koet selän olevan paremmassa kunnossa ja toisena päivänä  kipu saattaa viedä polvilleen. Kipu saattaa siirtyä puolelta toiselle tai tuntua laajaalaisena molemmin puolin ristiselkää.

2.    Selkä on aamuisin jäykkä kuin rautakanki

Välilevyn nestepitoisuus kasvaa yön aikana, koska siihen kohdistuu vähemmän painovoiman ja kehon painon tuomaa kuormitusta. Aamulla välilevyn korkeus on kasvanut lisääntyneestä nesteestä. Kun nouset aamulla pystyyn, nesteen täytteiseen välilevyyn kohdistuu enemmän painetta, joka kuormittaa ärsyyntynyttä välilevyä. Tämä saa selkämme tuntumaan kuin rautakangelta aamulla ja sukkien laitosta ei meinaa tulla mitään. Päivän mittaan selkä kuitenkin vetreytyy ja paineen tunne selässä helpottuu. Tämä johtuu siitä, että välilevyn sisäinen neste pääsee puristumaan ulos pumppumekanismin avulla ja välilevyn korkeus laskee 10% päivän mittaan kun liikumme.

3.    Istuminen pahentaa kipua

Istuminen selkä pyöreässä asennossa kasvattaa välilevyn sisäistä painetta moninkertaisesti (jopa 200kg). Valmiiksi ärtynyt välilevy ei usein siedä tätä asentoa ja kivut voimistuvat. Välilevyn aineenvaihdunta myös heikkenee kun olemme paikallamme. Tällöin tulehdusaineet eivät poistu yhtä tehokkaasti ärtyneistä kudoksista, ja ne saavat kipuhermopäätteet aktivoitumaan entistä voimakkaammin. Kipu saattaa helpottua kun selän ryhtiä korjataan ja selän taakse asetetaan tyyny.

4.    Eteenpäin taivuttelu pahentaa kipua

Selän taivutuksessa ovat mukana samat tekijät kuin istumisessakin. Välilevyn sisäinen paine kasvaa moninkertaiseksi ja kipuhermopäätteet aktivoituvat voimakkaasti. Myös mahdollinen välilevyn repeämä saattaa venyä, joka tuottaa kipua. Välilevyn ärsytys saa aikaan myös selän lihasten suojajännitystä, joten lihakset aiheuttavat usein myös kipua omalta osaltaan selän pyöristämisessä. Pelkästään lihasperäisen kivun tulisi toistetulla eteentaivuttelulla helpotta ja notkistua. Välilevyperäinen kipu pahenee nousujohteisesti ja jää särkemään toistetun taivuttelun jälkeen.

5.    Vatsaontelon paineen nousu pahentaa kipua

Yskiminen, aivastelu tai esimerkiksi pöntöllä punnaaminen saattaa aiheuttaa nopean ja voimakkaan kivun tunteen selässä. Kaikki tekijät, jotka nostavat vatsaontelon painetta, aiheuttavat myös välilevyn ja duurapussin (selkäydinkalvo) sisäisen paineen nousun. Tämä aiheuttaa ärtyneiden ja ahtaalla olevien kipua aistivien kudosten nopean kipureaktion.

6.    Selän tärähtely tekee kipeää

Hyppiminen, tärähtely esimerkiksi autolla ajaessa pieneen kuoppaan, aiheuttavat äkillisiä vihlaisuja ja jomotusta selkään. Tässä pätee samat periaatteet kuin edellisissäkin. Välilevyn kohdistuu pystysuorainen puristava paineen nousu.

7.    Kävely helpottaa

Moni kokee kävelyn helpottavan välilevyperäistä kipua. Tämä johtunee siitä, että kävelessä välilevyn paine vähenee ja välilevy saa pumppumekanismin avulla happea ja tuoretta verta, joka rauhoittaa kipuhermopääteitä. Kävely etenkin miellyttävissä maisemissa saa aikaan enkefaliinihormonin (mielihyvähormoni) erittymistä, joka rauhoittaa kipuhermopäätteitä. Aivot saavat myös muuta virikettä ja ärsykettä ympäristöstä, jotka peittävät kipuratojen välittävää viestitulvaa.

8.    Kipu heijastuu pakaraan tai reiteen

Välilevyt, nivelsiteet ja fasettinivelet ovat hyvin tiivistii lähellä toisiaan. Näillä kaikilla rakenteilla on yhteisiä hermoratoja. Ärsytys yhdessä kudoksessa saa aikaan kiputuntemuksen leviämistä muihin kudoksiin ja kipu saattaa heijastua hermoja pitkin etäälle kivun lähteestä. Kyseessä ei siis aina ole hermojuuren puristus (”iskias”), vaikka kipu säteilisi reiteenkin asti.


Selkäkivun itsearviointi

-    Onko päivän aikana hetkiä, jolloin et tunne kipua? Edes 10 minuuttia?
-    Rajoittuuko kipu polven yläpuolelle?
-    Onko sinulla ollut enemmän kuin yksi kipuvaihe alaselässä viimeisten kuukausien tai vuosien aikana?
-    Lisääntyvätkö oireet pitkäkestoisen eteentaivutuksen aikana tai heti sen jälkeen - esimerkiksi sänkyä pedatessa, imuroidessa, puutarhassa työskennellessä jne.?
-    Lisääntyvätkö oireet pitkäaikaisen istumisen jälkeen (tietokoneella työskennellessä tai television ääressä) tai istumasta ylös noustessa?
-    Yhdistätkö oireesi johonkin tiettyyn toimintaan ja olet lähes oireeton kun et tee sitä?
-    Lisääntyvätkö oireesi paikallaan ollessa ja lievittyvätkö liikkeellä ollessa?
-    Vähenevätkö alaselkäoireet kävellessä?

Jos vastasit kyllä enemmän kuin 4 kysymykseen, mahdollisuutesi hyötyä avustani ovat erittäin hyvät. Jos vastasit kyllä alle kolmeen kysymykseen, saatat tarvita tarkempia tutkimuksia. Ota yhteyttä ja varaa aikasi, niin arvioidaan tilanteesi.

Posted on July 11, 2018 .