Selkäkivun myytit #1

 

Myytti 1. Välilevy voi luiskahtaa paikoiltaan

Tämän väittämän kuulee yllättävän usein asiakkailta ja myöskin terveydenalan ammattilaisilta. On selvää, että asiakkaat omaksuvat sen ajattelutavan selän rakenteista, miten me terveydenalan ihmiset sen kerromme. Monesti törmään tilanteeseen, jossa asiakas on tuntenut tai jopa kuullut selästänsä poksahduksen taivuttaessaan selkää. He usein toteavat, että ”Välilevy taisi poksahtaa” tai ”välilevy taisi luiskahtaa pois paikoiltaan”. Nämä uskomuksen ovat kuitenkin onneksi vain mielikuvituksen luomia uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. 

Tutkijoiden mielestä välilevylle pitäisi antaa kokonaan uusi nimi, koska se ei oikeastaan ole edes mikään liikkuva levy kahden nikaman välissä. ”Välilevy” on rustoinen rakenne mikä on vankasti kiinni nikamissa ja kaikkia näitä rakenteita ympäröi vahvat nivelsiteet jotka ”liimaavat” koko paketin tiukasti yhteen. Ranka on siis luukudoksen ja rustokudoksen sekoitusta oleva joustava, mutta todella sitkeä rakenne, jota kaiken lisäksi ympäröi vahvat lihakset. Välilevy ei siis voi mitenkään missään tilanteessa luiskahtaa pois paikoiltaan!

Kaikki lääkärien ja terapeuttien pöydällä olevat selkäranka tai nikama -mallit, joista pursuavat välilevymassat ulos, voivat aiheuttaa painajaismaisia mielikuvia asiakkaille. ”Onko selkäni tosiaan noin hauras rakenne”.  Se on totta, että välilevyn seinämä voi ”pullistua” tai siihen voi tulla repeämiä, mutta tämä on aivan oma juttunsa, johon liittyy myös uskomuksia, jotka tulen murtamaan seuraavissa myyteissä.

44B09359-1BFE-4C9B-816C-4758A2A474EA.jpeg
Posted on April 26, 2018 .