VAGUSHERMON SÄHKÖSTIMULAATIOHOITO

Vagushermo, latinankieliseltä nimeltään "vaeltaja", on autonomisen hermoston tärkein parasympaattinen hermo ja se kulkee laajoja reittejä aivorungosta eri puolille elimistöä. Tämän hermon tehtävät ovat moninaiset, sillä se on pääväylä sisäelimien ja hermoston välisessä kommunikoinnissa. Vagushermon vaikutus ulottuu sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan sekä suoliston toiminnallisuuteen. Lisäksi se osallistuu stressivasteiden hormonaaliseen säätelyyn, sykevälivaihteluun ja hengitykseen, ja sillä on tärkeä rooli myös elimistön tulehdusvasteen hillitsemisessä neuroimmunologisten toimintojen kautta.

Vagushermo on elimistön tärkein parasympaattinen hermo

Autonominen hermosto koostuu sympaattisesta haarasta (stressihermosto) ja parasympaattisesta haarasta (lepohermosto).

Perinteisesti vagushermostimulaatiota on käytetty invasiivisesti, eli kirurgisesti asennettavan stimulaattorin avulla, hoitamaan vaikeahoitoista epilepsiaa ja hoitoresistenttiä masennusta. Viime aikoina on kuitenkin kehitetty uusia ei-invasiivisia transkutaanisia (t-VNS) menetelmiä, jotka tarjoavat samankaltaisen terapeuttisen potentiaalin kuin invasiiviset laitteet, mutta ilman kirurgisia riskejä.

Ei-invasiivinen transkutaaninen vagushermon stimulaatio (t-VNS) hyödyntää sähkövirtaa ihon pintaelektrodien kautta, kohdistaen stimulaation joko vagushermon korvan tai kaulan hermohaaroille. t-VNS on osoittautunut lupaavaksi monenlaisten oireyhtymien hoidossa, mukaan lukien kognitiiviset toiminnot, masennus, ahdistus, unettomuus, tinnitus, migreeni ja krooninen kipu.

Transkutaaninen vagushermostimulaatio

Vagushermoa voidaan stimuloida korvan pinnalta (vagus hermottaa ihotunnon korvasta) tai kaulalta (vagus kulkee pinnallisesti kaulan alueella).

Mihin vaivoihin vagushermon stimulaatiota voidaan hyödyntää?

  • Pitkittyneet päänsäryt

  • Unettomuus

  • Uupumus

  • Ahdistusoireet

  • Masennusoireet

  • Sykkeen ja verenpaineen ortostaattiset ongelmat (POTS, ortostaattinen hypotensio)

Miten vagushermon stimulaatio voi auttaa?

Vagushermostimulaation vaikutukset voivat johtua monista mekanismeista, kuten tiettyjen välittäjäaineiden vapautumisesta, aivojen verenkierron lisääntymisestä tietyissä aivorakenteissa, inflammaatiovasteen vähenemisestä ja perifeerisen hemodynamiikan modulaatiosta. t-VNS on osoitettu vaikuttavan aivojen limbisiin ja frontaalisiin kortikaalisiin rakenteisiin, säädellen aivoverenkiertoa ja parantaen sydän- ja verisuonijärjestelmän parasympaattista toimintaa. Nämä aivoalueet ovat keskeisiä kognitiivisten toimintojen ja tunnereaktioiden säätelyssä sekä autonomisen hermoston toiminnan kannalta.

Tämä edistyksellinen lähestymistapa vagushermon stimulaatioon on herättänyt merkittävää kiinnostusta lääketieteellisessä yhteisössä ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia monien haastavien terveysongelmien hoitoon.

Lähteitä

  • Yap et al. 2022. Critical Review of Transcutaneous Vagus Nerve Stimulation: Challenges for Translation to Clinical Practice

  • Sing et al. 2023. Noninvasive vagus nerve stimulation for migraine: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials

  • Tarn et al. 2023. The Effects of Noninvasive Vagus Nerve Stimulation on Fatigue in Participants With Primary Sjögren’s Syndrome

  • Dolphin, 2022. “The Wandering Nerve Linking Heart and Mind” – The Complementary Role of Transcutaneous Vagus Nerve Stimulation in Modulating Neuro-Cardiovascular and Cognitive Performance