purennan ja niskan ongelmat yhteydessä päänsärkyyn

Niskakipu ja päänsärky lienevät tyypillisimpiä vaivoja, mitä osteopaatin vastaanotolla tutkitaan ja hoidetaan. Eikä ihme, jokainen meistä kokee elämänsä aikana päänsärkyä. Naiset tilastollisesti enemmän, kuin miehet. Eikä niskakipukaan ole mikään harvinainen juttu. Naisista neljä kymmenestä ja miehistä 2–3 kymmenestä on viimeksi kuluneen vuoden aikana kokenut niskakipua. Niskan kipu on syynä noin joka 25. terveyskeskuskäyntiin.

pään alueen särky voi olla peräisin hyvin erilaisista lähteistä, lihaksista, verisuonista, aivokalvoista, aivohermoista, luukalvoista, silmistä, poskionteloista, korvista tai hampaistosta joko hampaiden tai purennan vikana. 

Niskan alueen säryn ylivoimaisesti yleisin syy on lihasperäiset proplematiikat, jotka ovat peräisin niin fyysisistä kuin henkisistäkin kuormituksista. Huonot työasennot, huono ryhti tai henkisesti kuormittavat elämänvaiheet heijastelevat niskan ja leukojen kipuina. Muita tyypillisiä niskakivun aiheuttajia ovat kaularangan facettinivelten toimintahäiriöt, purentaelimistön toimintahäiriöt, niskan nivelrakenteiden kulumamuutokset ja hermoperäiset ärsytykset.

Osteopaatti tutkii päänsäryn alkuperää, tekemällä erotusdiagnostisia testejä. Monen päänsäryn taustalla on niskan ja purentaelimistön lihas- ja nivelongelmat, jotka heijastelevat kiputuntemuksia ympäri päätä ja kasvoja. Stressi on yksi yleinen tekijä, joka aiheuttaa purentalihaksissa ongelmia pruksaamisen (hampaiden narskuttamaninen) kautta. Tiukkuudet ja jäykkyydet purentalihaksissa taas aiheuttavat niskan lihaksiston kiristyksiä faskiaalisten (sidekudosjärjestelmä) reittien kautta. Aluksi osteopaatin tulee kuitenkin erotella lihas- ja nivelperäisistä päänsäryistä esimerkiksi migreenin ja verenpaineen aiheuttamat päänsäryt tai muut aiheuttajat, jotka vaativat muun ammattilaisen hoitoa. Migreeni on hieman kaksihaarainen juttu, koska usein lihasjännitteet edesauttavat migreenin laukeamista, vaikkakaan eivät ole suoranaisia aiheuttajia.

Miksi lihakset voivat aiheuttaa päänsärkyä? Tyypillinen löydös ovat triggerpisteet lihaksissa. Triggerpiste on luustolihaksen hypertonisen punoksen tai lihasfaskian sisäien voimakkaasti ärtynyt alue. Triggerpistettä palpoitaessa (sormin tutkittaessa) se on kivulias, ja voi aiheuttaa triggerpisteille tyypillistä säteilykipua ja lihasjännitystä.

Niin sanottu aktiivinen triggerpiste aiheuttaa kipuheijasteita, spontaanisti, tai kun aktivoit kyseistä lihasta, missä triggerpiste on.Latentti triggerpiste puolestaan aiheuttaa säteilevää kiputuntemusta vain, kun pistettä ärsytetään esimerkiksi painamalla. Triggerpisteitä voidaan hoitaa tehokkaasti iskeemisellä kompressiolla (painaminen niin kauan kunnes piste rauhottuu), hieromalla tai dry needling tekniikalla, eli trigger pisteen neulotus akupunktioneulalla. Lääkärit suosivat puudutusaine injektioita näihin pisteisiin, mutta tutkimuksien mukaan pelkällä neulalla pistäminen ilman puudutetta, saadaan sama vaikutus. 

Tyypillisiä triggerpisteitä jotka aiheuttavat pään, hampaiden ja korvien särkyä:

Toinen tyypillinen päänsäryn aiheuttaja, jota osteopaatit hoitavat, on yläniskan fascettinivelten toimintahäiriöt, eli niin kutsutut nivel-lukot. Facettinivel on kahden nikamaparin välinen niveltymä, joka tukee ja ohjaa niskan liikkeitä. yhtä nivelparia kohden on aina kaksi facettiniveltä. kaularangassa facettiniveliä on yhteensä 16 eli 8 paria. Jokainen niveltymä muodostaa oman segmentin. Segmentit nimetään numeroittain 0-1, 1-2, 2-3, 3-4 jne. Jokaisella segmentillä on oma tyypillinen kipuheijastealue, niin kuin triggerpisteilläkin. Varsinkin ylempien segmenttien heijastusalueen paikantuvat takaraivon, ohimon ja hartian seudulle.

Facettinivelten lukkoja/toimintahäiriöitä osteopaatti hoitaa enimmäkseen manipulaatiotekniikoilla. Manipulaatio on lyhyt tarkkarajainen impulssi nivelelle, joka aiheuttaa facettinivelpintojen erkaantumisen hetkellisesti, joka vapauttaa liikerajoituksen, ja siitä johtuneen nivelpaineen tasaantumisen. Tämä voidaan kuulla pienenä "napsahduksena" nivelessä. Lääkärit voivat myös injektoida puuduteainetta oireilevaan facettiniveleen. Osteopaatin tulee aluksi kuitenkin erotella oire esimerkiksi artroosista, hermopinteestä, spinaalistenoosista tai muusta sairaudesta, joka vaatii muun ammattilaisen hoitoa.

Tässä oli esitelty muutama tyypillinen päänsäryn aiheuttaja. Hyvin tyypillistä onkin, että päänsärkypotilaalla on sekä niskan seudulla, että purentaelinten seudulla ongelmia yhtäaikaisesti. Jos kärsit jatkuvista päänsäryistä ja niskakivuista, ota yhteyttä lähimpään osteopaattiisi.

Posted on March 14, 2017 .