Hyvänlaatuinen asentohuimaus

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleinen tasapainoelimen toimintahäiriön muoto, joka jhtuu epäsuhdasta tasapainoelinten välillä. Tämä tila kattaa noin 20% kaikista huimaustapauksista, ja on yleisin tasapainoelimen toimintahäiriön syyn.

Huimaus ilmenee kohtausmaisesti ja äkillisesti, aiheuttaen kiertohuimausta. Tyypillisesti huimaus provosoituu tietyissä asennoissa, kuten makuulle mentäessä, kylkeä tai päätä kääntäessä. Huimauskohtaus on lyhytkestoinen, kestäen yleensä enintään yhden minuutin, jonka jälkeen se rauhoittuu. Kuitenkin uusi asennon muutos voi provosoida huimauksen uudelleen.

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen merkit:

  • Tyypiltään kiertohuimaus - kuin olisi karusellissa

  • Kohtausmainen nopea alku

  • Tietty liike tai asennon vaihdos laukaisee huimauksen

  • Huimaus kestää enintään 60 sekuntia

  • Uusi liikkeen tai asennon vaihdos voi laukaista uudestaan huimauksen

Uskotaan, että hyvänlaatuinen asentohuimaus johtuu sisäkorvan tasapainoelimessä olevien "tasapainokiteiden" irtoamisesta. Nämä kiteet ajautuvat kaarikäytävään, joka aistii pään kallistusliikkeitä, ja aiheuttavat kaarikäytävässä virheellistä liikkeen tulkintaa, joka aistitaan kiertohuimauksena.

Huimaukseen erikoistunut ammattilainen kykenee tunnistamaan hyvänlaatuisen asentohuimauksen kliinisessä tutkimisessa. Onneksi tämä huimauksen muoto on helppo hoitaa asentohoidoilla, jotka on tarkkaan määritelty. Nämä hoidot pyrkivät palauttamaan tasapainokiteet niiden alkuperäiseen sijaintiin sisäkorvassa, mikä auttaa normalisoimaan tasapainoelimen toimintaa ja lievittämään huimausta.

Eetu Koivisto, neurologiaan ja huimauksen hoitoon erikoistunut osteopaatti.