SENSORIMOTORINEN TERAPIA

Sensorimotorinen terapia (sensorimotor retraining) on krooniseen kipuun kehitetty kuntoutusmenetelmä, jolla on saatu hyviä tuloksia kivunhoidossa. Sen tavoitteena on parantaa kehon sensorista (tuntoaisti) sekä motorista (liike) prosessointia “uudelelenkouluttamalla” hermostoa. Sensorimotorinen terapia ja harjoittelu pyrkii muuttamaan kehon ja kivun hahmotusta sekä tapaa käyttää kehoa. Menetelmän vahvuutena on yksilöllinen ja kokonaisvaltainen hoitosuunnitelma, selkeä neljän vaiheen eteneminen sekä helposti toteutettavat harjoitteet.

*Bagg et al. Effects of graded sensorimotor retraining on pain intensity in patients with chronic low back pain. JAMA 2022

Sensorimotorisessa kuntoutuksessa voidaan hyödyntää laser-ohjausta, jonka avulla liikkeiden hahmottaminen ja harjoittelu on helppoa ja hauskaa!

Sensorimotorinen terapia koostuu Neljästä osasta

  1. Kattava haastattelu ja alkukartoitus: käydään koko kipuhistoria läpi, kuinka kipu vaikuttaa arkeen ja toimintakykyyn sekä omat ajatukset kivusta. Suoritetaan alkukartoitus ja tutkimus, jossa arvioidaan kehon ja hermoston toimintaa sekä miten kipu käyttäytyy.

  2. Henkilökohtainen opastus ja neuvonta: annetaan helposti ymmärrettävää ja rakentavaa infoa kivusta sekä yksilöllisiä neuvoja, kuinka toimia kivun kanssa. Lisäksi käydään sensorimotorisen terapian vaiheet läpi.

  3. Sensorinen terapia: parannetaan kehon tuntohahmotusta eri harjoitteilla. Lisäksi vähennetään kipua ja arkuutta. Tässä voidaan käyttää apuna eri hoitoja, kuten hermojen sähköstimulaatiota, nivelmobilisaatiota, pehmytkudoskäsittelyä tai akupunktiota. Tuntohahmotuksen kehittymistä voidaan mitata terapian edetessä.

  4. Motorinen terapia: parannetaan kehon liikkeen hahmotusta ja kontrollia alkukartoituksen mukaisesti. Harjoitteet voivat koostua tietyn liikesuunnan tai toiminnan uudelleen harjoittelusta, tasapainoharjoitteista, reflektorisesta harjoittelusta. Tavoitteena parantaa aivojen ja kehon välistä kommunikointia.