Uudesta IASTM-hoidosta Aamuset-lehdessä!

Aamuset teki lehtijutun hoidostani. Voit käydä lukemassa alkuperäisen kirjotuksen täältä: http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/elamatyyli/metalliset-instrumentit-lisaavat-hieronnan-tehoa

Urheiluhieroja Eetu Koivisto esittelee litteää metalliesinettä. Skanneriksi kutsutulla työkalulla voidaan paikantaa ja käsitellä pehmytkudosten ongelmakohtia. Hieronnan ammattitutkinnon ja urheiluhierojan erikoisammattitutkinnon suorittanut Koivisto kiinnostui instrumenteilla suoritetusta hieronnasta luettuaan aiheesta netissä.

– Asiaa tutkittuani minulle selvisi, että instrumenteilla suoritettua hierontaa eli IASTM-hoitoa käytetään Teemu Selänteen ja muiden urheilijoiden hoidossa. Ulkomailla instrumentteja on käytetty jo useita vuosia. Selvitin, kuka tekee tätä Suomessa ja voisi kertoa asiasta, Koivisto sanoo.

Koiviston mukaan ongelma-alueita voidaan työkalujen avulla hoitaa perinteistä hierontaa tehokkaammin ja nopeammin.

– Tämä on todella tehokas hoitomuoto. Kun klassisessa hieronnassa jonkin ongelma-alueen käsittely kestäisi tunnin, instrumenttien avulla samaan tulokseen päästään parissakymmenessä minuutissa. Tuloksekkaaseen hoitoon tarvitaan yleensä kolmesta viiteen hoitokertaa.

Koivisto kertoo hoitomuodon soveltuvan hyvin urheiluvammojen, kuten tenniskyynärpään, juoksijan polven ja nivelsidevammojen hoitoon. Menetelmästä hyötyvät myös esimerkiksi niskan alueen ongelmista kärsivät toimistotyöntekijät.

Turussa M&M Kuntotalolla ja liikuntapalveluyritys Vauhtisammakon tiloissa hierojana toimiva Koivisto kertoo käyttävänsä työkaluja päivittäin.

– Olen käyttänyt instrumentteja perinteisen hieronnan tukena sopivissa tilanteissa asiakkaan luvalla. Palaute on ollut positiivista. Hyviä tuloksia on saatu jo yhdellä hoitokerralla.

Vaikka instrumentit näyttävät hurjilta, ei lihasten käsittely niiden avulla ole Koiviston mukaan tavallista hierontaa kivuliaampaa.

– Normaali hieronta voi usein sattua enemmän. Kivuliaisuus riippuu siitä, kuinka kipeä ja kireä käsiteltävä kohta on. Hoidon ei ole tarkoitus aiheuttaa kohtuutonta kipua. Käsittely aiheuttaa ihon punoitusta, joka häviää nopeasti. Mustelmia syntyy vain harvoin.

Kaikille hoitomuoto ei sovi. Esimerkiksi ihosairaudet ja alentunut kipukynnys voivat Koiviston mukaan olla esteenä hoidolle.

Instrumenttien käyttö hieronnassa on suomalaisille vielä melko vierasta, mutta Koivisto ennustaa sen yleistyvän tulevaisuudessa.

– Uskon, että esimerkiksi hierojat, osteopaatit ja kiropraktikot kiinnostuvat tästä hoitomuodosta lähivuosien aikana.

Merja Kajala

Posted on March 12, 2014 .