Säteilevä selkäkipu

 

Selkäkipuun liittyy usein kiputuntemuksen leviäminen ja säteileminen pakaran päälle tai  jalkaan. Mistä tämä sitten johtuu? Onko aina kyse ”iskiaksesta”? Helposti näin kuvitellaan… ”Iskiasta” käytetään puhekielessä jopa synonyyminä selkäkivuille, mutta todellisuudessa ”iskias” on selkäkivun syynä noin yhtenä kymmenestä kerrasta. Tässä käydään läpi tyypillisimmät säteilevän selkäkivun aiheuttajat.

 

Fasettinivelet

Yksi tyypillisimmistä säteilyn aiheuttajista on fasettinivelen toimintahäiriöstä tai ”lukosta” johtuva ärsytys nivelrakenteessa. Tämä vaiva tulee usein yhtäkkisesti kuin ”salama kirkkaalta taivaalta” esimerkiksi nostaessa sukkaa lattialta. Se antaa usein puukkomaista terävää kipua selkään kumartuessa tai taivuttaessa taakse. Selkä tuntuu usein myös jäykältä. Ärsytys herkistää ja sekoittaa hermoratojen tiedonkulkua ja aivot saattavat mieltää kivun muihin samojen hermoratojen kehon osiin, jolloin saatat kokea kivun heijastuvan usein pakaran päälle, takareiteen tai reiden sivuosaan.

Fasettinivelen toimintahäiriötä tai ärsytystä voidaan hoitaa tehokkaasti erilaisilla manipulaatio- tai mobilisaatiotekniikoilla, joilla vapautetaan fasettinivelen liikerajoitus, jolloin oireet alkavat rauhoittumaan ja vapaa liikkuvuus palautuu. Myös oikeanlaiset venyttelyt edesauttavat oireiden rauhoittumista.

 

Triggerpisteet

Toinen, ehkä jopa tyypillisempi säteilyn aiheuttaja on lanneselän ja lantion alueen lihasten ylivirittäytyneet triggerpisteet. Triggerpisteet ovat lihasten sensomotorisia hermopäätteitä, jotka saattavat ärsyyntyä moninaisista syistä. Ärsyyntynyt piste lähettää ylimääräisiä kipusignaaleja hermoratoja pitkin keskushermostolle, jolloin tiedonkulku voi häiriintyä ja kipu heijastuu muihin lihas- ja ihotuntoalueisiin.

Tyypillisimpiä alaselän triggerpiste-alueita:

- Multifidus

- Quadratus lumborum

- Gluteus medius/minimus

- Serratus posterior inferior

Alaselän ja pakaroiden trigger-pisteitä (#) ja niiden kipuheijaste-alueet

Alaselän ja pakaroiden trigger-pisteitä (#) ja niiden kipuheijaste-alueet

 

Kuinka triggerpisteitä sitten hoidetaan? Triggereiden hoitoon on kehitetty lukuisia eri menetelmiä, mutta itse pidän tehokkaimpina dry needling -tekiikkaa ja faskiamanipulaatiota. Perus hieronta on hyvä yhdistää muihin hoitoihin, mutta yksinään se ei usein saavuta tarpeeksi täsmällisiä hoitotuloksia. On myös erittäin tärkeää miettiä itse tekijää, joka aktivoi triggerpisteitä yhä uudelleen ja uudelleen. Onko taustalla jokin muu  kehon mekaaninen tai toiminnallinen häiriö vai esimerkiksi psyykkisestä kuormituksesta johtuva heikko hermoston vireystila.

 

Trigger-pisteistä ja niiden aiheuttajista olen kirjoittanut tarkemmin osiossa dry needling & akupunktio.

 

Iskias

Selvästi harvinaisempi säteilevän selkäkivun taustalla on tämä jokaiselle tuttu ”iskias”. No mikä tämä sitten todellisuudessaan on? Iskias on siis iso ja pitkä hermo, joka muodostuu useista eri nikamien väleistä tulevista hermojuurista, jotka yhdistyvät yhdeksi isoksi hermoksi. Iskias-hermo kulkee selkärangasta, pakaralihasten alta kohti jalkaa aina jalkapohjaan asti. Se on hyvin suojattuna syvällä lihasten alla ja matkallaan se haarautuu useaksi pienemmäksi hermohaaraksi.

Tyypillisin iskias-vaivan aiheuttaja on välilevyn pullistuma alimmissa lannerangan nikamien väleissä, jonka massa työntyy hermoa vasten. Se aiheuttaa hermolle puristusta ja tulehduksellisen reaktion johtuen välilevyn massan happamuudesta. Etenkin tulehduksellinen reaktio hermojuuressa aiheuttaa kovan säryn selässä ja kivun säteilyn iskias-hermoa pitkin jopa jalkaterään asti. Se tuntuu usein nauhamaisena polttavana kiristyksenä takareidessä ja pohkeessa. Särky voi olla myös reiden ulkosyrjällä.

Kovaan hermojuuren puristukseen liittyy useimmin kanta- tai päkiäkävelyn heikkoutta oirepuolella, johtuen joko sääri- tai pohjelihasten hermolamaannuksesta. Myös ihotunnon alenemat reiden tai jalkaterän alueella ovat tyypillisiä oireita hermojuuren puristuksessa. Näitä lihasheikkouksia ja ihotunnon muutoksia kutsutaan neurologisiksi oireiksi, joita pystytään arvioimaan kliinisesti erilaisilla neurologisilla testeillä.

Hoitona iskias-oireessa käytetään ensisijaisesti konservatiivista hoitoa, eli selkäkirurgin pakeille ei turhaan kiirehditä. Välilevyn pullistumia leikataan harvoin, sillä ne tuppaavat vetäytymään ja paranemaan itsekseen viikkojen kuluessa. Alkuvaiheessa tärkeintä on kivun lievittäminen ja hallinta. Esimerkiksi erilaiset MDT-terapia harjoitteet (McKenzie-menetelmä) ovat monessa iskias-vaivassa tehokkaita poistamaan jalassa ja selässä olevaa särkyä. Hieronta ei välttämättä ole akuutissa vaiheessa suositeltavaa, mutta tämä on kuitenkin tapauskohtausta. Akuutin vaiheen jälkeen on syytä aloittaa kuntouttamaan selkää, lisäämällä liikekontrollia ja lihasten aktiviteettiä, koska usein hermopuristusoireiden jälkeen näistä löytyy toiminnan alenemaa.

Jos oireet eivät kuitenkaan hellitä, vaan jatkavat pahentumistaan tai huomaat jalan totaalista voimapuutosta sekä virtsan/ulosteen pidättämisvaikeuksia, on syytä hakeutua lääkärin jatkotutkimuksiin. Tällöin on kyseessä tilanne, joka vaatii todennäköisesti kiirellistä hermorungon vapauttamista kirurgisesti.

Säteilevän selkäkivun syitä on lukuisia, ja tässä esitin niistä vain muutamia. Jos sinua kiinnostaa aihe enemmän, voit käydä lukemassa lisää blogistani. 

Muita lantioon tai jalkaan kipusäteilyä aiheuttavia tekijöitä:

- Sentraalinen sensitisaatio

- Spinaalistenoosi

- Nervus glunealis entrapment

- Piriformis syndrooma

- SI-nivelen toimintahäiriö

- Sacroiliitti

- Lonkan artroosi

- Lonkan labrum-vaurio

- Trochanter bursiitti

- Gluteusinsertiitti