Shockwave-paineaaltohoito

Shockwave-paineaaltohoito (ESWT-sokkiaaltohoito) on tehokas hoitomenetelmä pitkittyneisiin nivel-, jänne- ja lihaskipuihin. Hoito vilkastuttaa pitkittyneen kipualueen aineenvaihduntaa, vähentää kipua ja katkaisee kroonistuneen ärsytyskierteen kudoksesta. Hoitolaite tuottaa paineilmaa, joka kulkeutuu hoitopäähän. Paineaalto saa aikaan voimakkaan hoitopään värähtelyn joka siirtyy kudoksiin. Hermosto reagoi nopeasti värähtelyn tuomaan ärsykkeeseen ja kiihdyttää alueen aineenvaihduntaa, sekä laskee kipuhermopäätteiden aktiviteettia ja lihasten jännitystä. Paineaaltohoitoa voidaan käyttää vaihtoehtona kortisonipistoksille tai jopa leikkaushoidolle. 

Tyypillisiä pitkittyneitä kiputiloja joita hoidetaan:

  • Tenniskyynärpää

  • Hyppääjän polvi

  • Juoksian polvi

  • Plantaarifaskiitti (jalkapohjan kipu)

  • Olkapäänkiputilat (Lihas- ja jänneongelmat)

  • Kiertäjäkalvosin-ongelmat (repeämän jälkitilat, kalkkeumat)

  • Akillesjänne-ongelmat

  • Niskahartia-alueen kireys ja kiputilat

  • Yläselän ja lapojen välin kiputilat

  • Faskia- ja lihaskivut

 
 
shock2.jpg

Kuinka monta hoitokertaa suositellaan?

Hyvä vaikutus saadaan usein jo 3-5 hoitokerralla, mutta kipu vähenee monesti jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen. Hoito kestää noin 10-15minuuttia ja asiakas voi huomata kivun lievittymisen ja kipualueen rentoutumisen jo hoidon aikana. Lihaskudoksia suositellaan hoidattamaan 1-3 kertaa viikossa ja jännealueita kerran viikossa. Tehokkaimman vaikutuksen kuitenkin saa, kun paineaaltohoito yhdistetään muuhun terapeuttiseen kuntoutukseen, kuten venyttelyihin, mobilisaatioon lihas- ja jännerakenteiden kuormitusharjoitteluun.


Kuinka hoito vaikuttaa?

Kroonisissa tiloissa jossa keho on epäonnistunut paranemisprosessissa, hoito aiheuttaa hetkellisen tulehdusreaktion kipualueelle, jotta keho pystyy aktivoimaan itseparanemismekanismin uudestaan. Näin keho kykenee jälleen korjaamaan kroonistuneen kipualueen. Tästä syystä hoitoalue voi olla arka 24-48h ajan hoidon jälkeen.

Hermostollinen vaikutus

Hoitolaitteen tuoma värähtely vaikuttaa monien hermopäätteiden toimintaan. Osa hermopäätteistä laskee lihasten jännitystä, toiset laskee kipua ja kolmannet stimuloivat parasympaattista hermostoa, joka on tahdostariippumaton hermojärjestelmä, joka rauhoittaa kipujärjestelmää ja laskee kudosten jännitystä. Päinvastaisesti sympaattisen hermoston (stressihermosto) aktiviteetti laskee, ja keho ei rekisteröi kipua enää niin herkästi.

Aineenvaihdunnan vilkastuminen

Soluväliaineiden määrä kudoksissa kasvaa hoidon jälkeen hermoston stimulaation kautta. Yksi tärkeimmistä soluväliaineista on hyaluronihappo. Sen tehtävä on ylläpitää lihas- ja faskiakudokset kimmoisina ja liukukykyisinä. Pitkittyneissä faskia- ja lihasongelmissa hyaluronihapon eritys on vähentynyt ja kudokset ovat ikään kuin liimautuneet toisiinsa kiinni, eivätkä pysty liukumaan toistensa lomassa. Tämä ilmenee kehossa kireytenä ja kipuna. Paineaaltohoito aktivoi tehokkaasti hyaluronihapon erittymistä kudoksissa 2–4 vuorokauden aikana hoidosta. Tästä syystä hoidon vaikutukset kehittyvät vielä päivien päästä hoidosta.

shockwave.jpg