Ortopedinen osteopatia

 

 
 
Chiropractor-Frisco-TX1.jpg

Ortopedinen osteopaatti

Ortopedinen osteopaatti on tuki- ja liikuntaelin vaivojen asiantuntija. Ammattiosaaminen perustuu osteopaatilla laaja-alaiseen neljän vuoden korkeakoulutukseen. Ortopedisen osteopatian opiskelu edellyttää terveydenalan pohjakoulutusta, kuten lääkärin, fysioterapeutin tai hierojan tutkintoa.

 

Osteopaatin tärkein tehtävä on löytää oikea syy vaivoihin, ja tunnistaa mahdollisen jatkohoidon tarve. Osteopaatti käyttää työssään noin 800:aa länsimaisen lääketieteen kliinistä testiä, joiden avulla päästään hyvin tarkkaan osteopaattiseen diagnoosiin.

 

Osteopaatin työn perusta on tarkka haastattelu ja kliininen tutkiminen. Lisäksi peruskoulutuksessa kuvantamistekniikoista perehdytään röntgenkuvien tulkitsemiseen. Erotusdiagnostiikan hallitakseen on osteopaatin osattava erittäin tarkasti neurologiassa ääreishermoston ja keskushermoston toiminta.

 

Hänellä on laaja radiologinen tuntemus etenkin traumojen, instabiliteettien ja patofysiologisten muuttujien osalta ja hän tunnistaa eri ikäkausiin liittyvät luuston muutokset. Osteopaatin on tunnettava perifeerinen verenkierto, koko vartalon anatomia ja toiminta, post-operatiiviset sekä patofysiologiset tilat. Lisäksi osteopaatti hallitsee traumatologiassa tyypilliset työ- ja urheiluperäiset vammat sekä eri-ikäisten ihmisten tuki- ja liikuntaelin vaivat.

 

Osteopaatin tavoitteena on vastata kysymyksiin ”mikä, miksi ja mitä sille voidaan tehdä?”


Osteopaatti hoitajana

Kansan suussa osteopaatti on ”niksauttelija”, mutta manipulaatiohoito on vain yksi osteopaatin työkaluista. Hoitoina käytetään terapeuttisen harjoittelun ohjaamista asiakkaalle, nivelten manipulaatioita ja mobilisaatioita sekä erilaisia pehmytkudosten (faskia, lihas, nivelside) hoitotekniikoita. Lisäksi jokainen hoitokerta dokumentoidaan ja tarvittaessa tehdään palaute jatkotutkimuksiin erikoislääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle.

Sports.gif

12825670_10153967290414496_1375974649_n.jpg

Hoitofilosofia

Ihminen on toiminnallinen, monimutkainen kokonaisuus ja vastaanotollani tämä otetaan huomioon!

Kehon eri järjestelmät ovat sidoksissa toisiinsa. Verenkierto pumppaa verta kaikkiin kudoksiin ja elimiin. Hermojärjestelmä, säätelee ja ohjaa kaikkia kehon toimintoja. Kolmas järjestelmä muodostuu kudoksista jotka muodostavat sidekalvon eli faskian. 

Faskia on yhtenäinen aistiva kalvojärjestelmä, jota voi verrata vaikkapa sukelluspukuun. Faskia yhdistää kehon osat eri puolilta toisiinsa, antaen kehollemme tuen ja muodon. Se ympäröi jokaista lihasta, luuta, elintä, hermoa ja verisuonta. Tämä kalvojärjestelmä on myös voimansiirron, motoriikan ja liikkumisen kannalta erittäin tärkeä.

Kaikki nämä järjestelmät ovat riippuvaisia toisistaan. Häiriö yhdessä järjestelmässä voi aiheuttaa oireita toisessa. 

Usein kivun aiheuttaja löytyykin jostain muualta missä itse kipu tuntuu. On tärkeää tunnistaa tämä koko ongelmaketju, jotta itse ongelman aiheuttaja saadaan kuriin ja hoitotulokset pysyvämmiksi.

Edellä mainittujen kudosten tai hermoston toimintahäiriö ilmenee kehossamme esimerkiksi lihasten ja nivelten kireytenä, huonona motoriikkana ja erilaisina kivun, puutuneisuuden ja säteilyn tuntemuksina. 
Kireät sekä jäykät lihakset ja nivelet ovat usein myös heikkoja ja altistavat kehosi erilaisille mekaanisille häiriöille ja vammoille. Ennen hoitoa osteopaatti kuitenkin haastattelee ja tekee tarkan kartoituksen terveydentilasta sekä selvittää kliinisellä tutkimuksella oireiden aiheuttajan.

Diagnoosi on hoidon tärkein vaihe. Joskus tuki- ja liikuntaelinvaivojen taustalla saattaa piiletä jokin vakava sairaus. Osteopaatin tulee tiedostaa ja huomata nämä vaaranmerkit ja ohjata potilas eteenpäin jatkotutkimuksiin.